ИННОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

Иновативност и предприемчивост
В часвете по Технологии и предприемачество учениците от 5а и 5б клас, с ръководител ст. учител Виолета Панкева, показват своите предприемачески умения и в сферата на кулинарното изкуство.
Снимки

В ерата на информацията да научим повече за Европа и ЕС

На 10 май в открит урок по гражданско образование ученици от 1б и сборна група от 5а  и 5б клас отпразнуваха заедно рождения ден на SCRATCH. Темата на урока бе „Да научим повече за Европейския съюз в креативната ни класна стая“. Акцентът на открития урок бяха приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Под ръководството на своите преподаватели – Верка Маратилова - главен начален учител и Атанаска Пенева - ст. учител по ИТ, учениците демонстрираха умения във виртуалното пространство, където смело и уверено реализираха теоретичните си познания. Учениците на Г- жа Пенева кодираха и въведоха колегите от областта и експертите от РУО- Пазарджик в забавния свят на визуалното програмиране. Подреждайки електронен пъзел петокласниците представиха логото на Българското председателство на Съвета на ЕС. Бе демонстрирана работа в платформата Code.org. С Micro:bit. петокласникът Камен поздрави всички с мигащо сърце.
Вдъхновени от идеологията за качествена промяна в образованието чрез въвеждането на все по иновативни средства, първокласниците представиха настолната игра “Scottie Go!”. Показвайки част от предизвикателствата и се разбра, че играта е чудесен инструмент за преподаване на работа в екип и сътрудничество. По забавен начин, чрез робота пчела "Bee Bot" и правилно зададени команди, учениците успяха да достигнат до държавите членки на Европейския съюз, съобразявайки се с тяхното географско положение.
Компютърните науки помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност смятат двете учителки. Когато започнат да ги изучават по-рано, младите хора имат основа за успешна кариера в 21-ви век.
За финал гостите получиха като подарък QR код, който трябваше да сканират с телефоните си и да последват линка. Той ги отведе към игра със зарчето на късмета.
Г-жа Пенева и Г-жа Маратилова призоваха учениците да се отнасят с отговорност към всичко, което правят, защото именно тогава могат да се почувстват значими. Урокът завърши с мисъл на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.“
Снимки

а 09. 05. 2018г. бе открита изложба на тема " Приказни герои". Тя е в изпълнение на плана за иновативна дейност и е резултат от съвместните усилия на Таня Каменска и Катя Митрева.
В този съвместен проект по ИИ и литература учениците от 5а и 5б клас показаха творчество, фантазия и знания.
Снимки

Иновативност и предприемчивост
Инициативността и предприемчивостта са една от осемте ключови компетентности за учене през целия живот. Предприемачеството е начин на мислене и култура на поведение. Предприемчивостта представлява умението да превръщаш идеите в действие. То включва в себе си иновативността , умението за вземане на решение и поемане на риск, общуване и взаимодействие с другите, за да постигнеш поставените пред теб цели.
"Като метод за практическа дейност прилагах работа в малки групи, споделя г-жа Вили Панкева. В 5б клас бяха групи от 3 - 4 ученици, като всеки от тях работеше по определена задача. Тук се съчетаваха усвояването на знанията и уменията с междуличностните взаимоотношения. В 5а клас сформирах работни екипи на принципа на организация на производство в реална работна среда - т.н. поточна линия.

Учениците създадоха прекрасни произведения на приложното изкуство, които можеха да се закупят на традиционните Коледна и Великденска благотворителни изложби- базари. Изработените от тях вазички, свещички, свещници, чинийки, дъски за рязане, стилизирани яйца и други коледни и великденски декорации, направени с различни техники - декупаж, квилинг ,пирографиране и др. , бяха с естетически издържан външен вид, а цените им бяха съобразени с разходите и пазарните цени на сходни артикули."
Снимки

НАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ ПОСТРОЯТ НАШЕТО БЪДЕЩЕ
Пред колеги от областта, съвместно с РУО- Пазарджик учителите Елисавета Ягодина, Емилия Вълчева, Верка Маратилова и Йорданка Шопова представиха творчески практики чрез иновативни методи на преподаване.
Интердисциплинарен урок „Космически загадки и задачки” се проведе с учениците от 1а клас. Няма по – вълнуващо приключение от това, да се отправиш на мисия в необятния Космос. Учениците, разделени на екипи, бяха изправени пред различни предизвикателства: “Хайде да планираме и изпълним мисия до планета от Слънчевата система със специална за това ракета!”. Децата опознаха работата на космонавтите, техните мисии и облекло,  разгледаха видове космически апарати и планетите в Слънчевата система, моделираха я с пластилин. След това осъществиха съвместен полет до спътника на Земята- Луната, като задачата им беше да установяват, има ли условия за живот на Луната. Накрая, те сами си избраха  планета и мисия за нея, разделиха се на екипажи и изпълниха обща мисия с космическия апарат, който си направиха. И през целия полет непрекъснато връщаха информация на командния център на Земята.
Мисия „Архитект“ - тематичен проект, с който учениците от 1б клас  се потопиха в света на реалната професия. Предизвикателство за тях беше пътешествието им във вълшебната страна Геометрия. Геометрията, изкуството и архитектурата са забавен начин децата да откриват света смята Г-жа Верка Маратилова. Въведоха се понятия, които подсилиха познанията на учениците по математика, околен свят и изобразително изкуство. Този начин на обучение дава възможност по нов и интересен начин учениците да наблюдават, да развиват аналитично мислене, да бъдат част от екип и да се допълват. След различните игри, в които учениците бяха провокирани да откриват различни геометрични фигури по сгради с общи усилия и идеи те създадоха своя квартал в „Града на бъдещето“.
Едно голямо БРАВО за учениците от първи клас! Справиха се чудесно!
Снимки

Добра практика "Четене чрез танграми - четене с разбиране" по математика при г-жа Юлия Мичева в VА клас бе проведена на 30.04.2018г. съвместно с ученици, родители и учители. Учениците бяха мотивирани да мислят, да правят изводи и да работят в екип, подпомагани от техните родители и учители.
Снимки

На 20.04.2018 година в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ - град Пазарджик, което от тази учебна година е в списъка на иновативните училища, се осъществи мултидисциплинарен урок  в V б клас на тема „Един ден в моя квартал”. Мария Бонова,  Катя Митрева и Атанаска Пенева доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, като идеално съгласуваха дейностите си, за да осъществят целите на урока. 
Мария Бонова привлече интереса  с разнообразни въпроси на английски език, които провокираха  учениците и ги накараха да  споделят на чуждия език какво харесват и какво не харесват в своя квартал. Диалогът беше непринуден и пълноценен, защото учениците трябваше да говорят за своето ежедневие и да разпознават  популярни сгради в града ни.  
 За да изпълни поставените цели,  Катя Митрева  раздели класа на три екипа, които имаха различни задачи, но всички бяха посветени на основната концепция на урока. Фокусът беше изместен към ключовия израз „един ден” , като беше защитена идеята, че познаването на квартала е началото на любовта към родния град.
Екип Пишещи имаше най-трудната и най-творческата задача, която ги предизвика да бъдат творци и да развихрят въображението си.  С цел да заинтригуват читателя или слушателя те  трябваше да напишат съчинение върху една от следните теми:
Сутрин, когато се събудя
Моят квартал рано сутрин
Светът от моя прозорец
           Учениците от екип Любознателни трябваше да прочетат текст, посветен на град Пазарджик, като трябваше да отговорят върху няколко въпроса, развиващи тяхната функционална грамотност. Лесно и спокойно, под умелото ръководство на Катя Митрева, те стигнаха до важния  извод, че понякога въздействието върху чувствата и преживяванията е много по- силно и по-трудно достижимо, отколкото конкретното изброяване и описание на забележителностите на града.  
Трудна беше задачата  и на учениците от  екип Знаещи, които трябваше да демонстрират своите знания. За да се намали напрежението, госпожа Митрева използваше иновативните методи   Светкавица,  Часовник и други. Всички екипи се справиха отлично, като показаха как протича най-натоварената част от „един ден” в училище.           След като класът изпълни всички задачи по БЕЛ, с играта Kahoot! те имаха възможност да отдъхнат . Разнообразните въпроси и  състезателният  характер на тази иновативна игра  предизвикаха небивал интерес. На практика се доказа, че ученето може да бъде интересно и забавно, както и че учениците могат да се учат от собствените се грешки. Важно е да се отбележи и  мигновената обратна връзка.  Учителката веднага можеше да провери нивото на овладяване на знанията.
В най-натоварената част на деня движението на автомобили и хора по улиците на града е изключително интензивно и тук на помощ се притече  Атанаска Пенева, която демонстрира Петминутка по безопасност на движението. По интересен и интерактивен начин бяха припомнени важни правила за  движение с велосипед и бяха коментирани снимки, изпратени от самите ученици с примери за неправилно паркиране или опасни кръстовища в квартала, в който живеят. Преподавателката по ИТ използваше приложенията Microsoft Sway и Microsoft Forms на Офис 365.
          Екипът от учители и съмишленици  на практика  доказа, че приложението на иновативни методи и подходи не е самоцелно, а заради това децата да използват и прилагат своите знания и умения в живота, който е пълен с предизвикателства и изненади.
Снимки

На 13.12.2017 година в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ - град Пазарджик, което от тази учебна година е в списъка на иновативните училища, се осъществи мултидисциплинарен урок  в V б  на тема „Думата и нейните значения в науката и в живота”. Катя Митрева, Сашка Янкова, Виолета Панкева, Таня Каменска, Аспарух Сестримски и Атанаска Пенева доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, като идеално съгласуваха дейностите си, за да осъществят целите на урока.   Чрез разделянето на класа на различни екипи бе осъществена водещата идея да се демонстрират знания и умения по български език и литература, география и икономика, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт и ИТ.  Решихме да създадем един  ангажиращ урок, който използва и развива знания и умения за практическа работа, за да се търси най-лесния път за обобщаване на придобитите знания, за аргументация и изводи. Различните екипи изпълняваха различни  мисии и  творчески задачи. Екип Словото – с ръководител Катя Митрева, екип Младите Географис ръководител Сашка Янкова, екип Вълшебни ръцес ръководител Виолета Панкева, екип Младите художници – с ръководител Таня Каменска, както и екип Младите спортистис ръководител Аспарух Сестримски  на практика  демонстрираха, че учат не заради самото учене, а заради това да знаят и да използват своите знания и умения в живота, който е пълен с предизвикателства и неизследвани области. Иновативните методи и подходи заемаха основно място в урока, но заслужават да се отбележат следните дейности: разчитането  на мисиите чрез  QR – code и дейностите с кубчето на Блум, с които беше реализирана идеята за Учене чрез движение. Използването на съвременните технологии, които все по-дълбоко и неусетно навлизат в нашия живот, беше под вещото  ръководство на  Атанаска Пенева. Изключително впечатление направи фактът, че родителите се включиха като партньори  и съмишленици,  взимайки активно участие в часа.
Снимки
Видео

МУЗИКА С ДРОБИ
На 01. 12. 2017 г.  в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ се проведе бинарен урок по музика и математика с учениците от VА клас. Темата на урока, „Музика с дроби“, бе избрана от преподавателите г-жа Джамалян по музика  и г-жа Мичева по математика. Учителите въведоха учениците в необятния свят на науката и изкуството като използваха знанията им  за нотни трайности, за  метрума на музиката и безмензурност и умело ги съчетаха със знанията за сравняване, събиране и изваждане на обикновени дроби. Петокласниците затвърдиха знанията си чрез забавления с песни, танци и интерактивни тестове от приложенията на софтуера Mozabook. Преподавателите през цялото време провокираха учениците да разсъждават върху безкрайността на музиката и математиката и тяхната взаимна обвързаност. В края на часа учениците направиха изводи за връзката между изкуството и науката: „Математиката не може без музиката и музиката не може без математиката.“  Присъстващите гости – г-ца В. Боева, старши експерт по чуждоезиково обучение  в РУО, директорът на училището – г-жа Кемчева, учители от училището и областта споделиха, че са наблюдавали урок, в който учениците се учеха, изявявайки свободно знанията си.
Видео

На 22. 11. 17 г. в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ , съвместно с РУО – гр. Пазарджик , се проведе интегриран урок в  5 клас по човекът и природата и информационни технологии на тема „Звезди и галактики“. Учителският екип – Галина Маркова, Янка Георгиева и Атанаска Пенева заложи на новите технологии и практическата работа  в процеса на обучение, което предизвика голям интерес у учениците. Петокласниците, заедно със своите родители /наши партньори / се включиха ентусиазирано в предварително поставените задачи – рисунки и макети на тема „Космос“,  проучване на митове и легенди за съзвездия, звезди и галактики. По  време на часа учениците от 5Б и 5Д клас работеха  с удоволствие в съвместни екипи и показаха знания , умения и позитивна нагласа за работа. Петокласниците активно участваха в урока – разказваха легенди, моделираха съзвездия и галактики, решаваха тестови задачи и обобщаваха знанията си с попълването на интерактивна пирамида.  Урокът мина неусетно, а учениците бяха щастливи и доволни.
Снимки
Видео

 

 

 

Easy CSS Menu by Css3Menu.com