история на ОУ патрон на училището
вестници на училището
фотоалбум на училището
химн на училището

 

 

 

Агенция за недвижими имоти САЛАБАШЕВ гр. КазанлъкЕзиков център ЛОГОС
ПУИ "Иван Вазов"  гр. Паазрджик
Веселка Тодорова - оперна певица гр. Пазарджик
Нешо Несторов - кинезитерапевт гр. Пазарджик

 

 

 

 

 

ИСТОРИЯ

Сайт на ОУ "Проф. Иван Батаклиев" гр. Пазарджик

 

 

Тук ще видите онагледена историята на училището.

Преди повече от 100 години през 1897 година в центъра на гр. Пазарджик отваря врати за просвещение първата девическа гимназия, която на 01. 09. 1948 година става Народно Основно Училище „ Георги Димитров” , а с решение №84  / протокол 16 от 23. 12. 1992 г.  на Общински съвет – Пазарджик, е преименувано на „ Професор Иван Батаклиев”.
През повече от вековното си съществуване училището търпи няколко пренаименования и преобразования поради промените в образователната система и политика в страната. Сега училището е общинско, а сградата е обявена за паметник на културата. Тя е обновена, всички кабинети са обзаведени с нови маси и бюра, бели дъски, съвременен интериор. Оборудвани са две компютърни зали, интернет, два физкултурни салона, работилница и лекарски кабинет. Разполага с два мултимедийни проектора. Единият- подарен от Министерството на образованието и науката, а другият- от училищното настоятелство, уникално по отношение на състав и функции. В него членуват над 50% от родителите. Чрез съвместната дейност на училище- училищно настоятелство се затваря кръгът родител- учител- ученик и резултатите не закъсняват.
В момента в училището се обучават деца от І до VІІІ клас. Знанията си учениците разширяват и обогатяват в часовете по СИП- български език и математика. Тези, които обичат музиката, намират възможност за изява, участвайки във ВИГ „ Вега” . За учениците от І клас е осигурено целодневно обучение. За учениците от начален етап е осигурено обучение по религия в ЗИП.
Училище „ Проф. Иван Батаклиев” се ползва с безспорен авторитет, резултат от последователен целенасочен труд на поколения учители и ученици. Висока е степента на реализация на учениците – в средните училища възпитаниците на „ Проф. Иван Батаклиев” постъпват традиционно с най- висок успех.
Учителският колектив съхранява традициите в обучението и възпитанието, свързани с непреходни стойности, но същевременно се прилагат и иновационни форми и методи на работа. В училището е проведен първият в Пазарджишки регион мултимедиен урок по математика за средната училищна степен. Преподавателят господин Филипов е отличен с почетна грамота " Неофит Рилски” от Министъра на образованието, номиниран е за учител на годината от Кмета на Община Пазарджик. Много от учителите на нашето училище са носители на тези награди.
През годините на своето съществуване училището е мястото, в което са се обучавали няколко поколения пазарджиклии. Днешните му възпитаници са достойни приемници на традициите, свързани с високи постижения в областта на познанието.
Постигнатите успехи са доказателство за отговорността и професионализма на преподавателския екип.
Бивши ученици на училището са видни обществени личности- лекари, учители, инженери, юристи, архитекти, политици.