ОУ "Проф. Иван Батаклиев"
Oсновно училище в град Пазарджик

Добри практики

На 19.04.2019 г. се проведе урок - добра практика на тема: "Опознавам пролетните празници чрез изкуство" с учениците от 3-4 клас от ЦДО в час по Занимания по интереси, подкрепени от техните родители.
Учениците изпълниха вдъхновяващи пролетни стихове, песни, обреди и обичаи, които ни пренесоха във вълшебната вселена на възраждащата се природа. На този урок научихме как се празнуват пролетните празници. В различните ателиета учениците показаха майсторство, трудолюбие, умения и усет към красивото. Защото красотата събира хората, прави ги по-мъдри и по-добри. 
Снимки
Видео

На 16.04.2019 г. в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ град Пазарджик се проведе първият за нас урок – добра практика след обучението на училищните екипи по Програма  „Прогресивни образователни практики“ на Фондация „Америка за България“.  Урокът по БЕЛ на тема „Бърканица в приказките“ бе проведен с учениците  от II б клас, с преподавател г-жа Верка Маратилова – главен начален учител.
Целта на урока бе развиване на въображението, импровизация с изречения и словотворчество в екипи.  Учениците бяха провокирани да направят нов прочит на така познатите приказки, да осъвременят героите като ги поставят в неприсъщи ситуации.
Урокът бе наблюдаван и обсъден с 10 преподаватели – гости от ОУ „Яне Сандански“ град Пловдив и преподаватели от нашето училище. За целта бе използвана Матрица за посещение в клас. Обсъждането на урока бе интересно, удовлетворяващо всички страни и полезно със своята обратна връзка за преподавателя, представящ урока. Бе поставено начало на едно добро сътрудничество между две иновативни училища, участващи в програмите на Фондация „Америка за България“.   
Снимки

Коледа носи послания за доброта, за щедрост, за милосърдие и е част от богатството от традиции и обичаи на народа ни.
Това беше акцент в работата през месец ДЕКЕМВРИ на ІІ „а“ клас с класен ръководител г-жа Елисавета Ягодина и учител ЦДО г-жа Емилия Вълчева, съвместно с родителите. Бяха изработени Коледни календари на доброто с помощта на родителите. Там за всеки ден от месеца децата трябваше да изпълняват различни предизвикателства едни към други и към своите близки, подчинени на добротата, милосърдието и човечността.

С любезното съдействие на родителка  – г-жа Велева, гост в клас беше отец Николай от църквата „Свети Арахангел Михаил“ гр.Пазарджик. Разказа  легендата за Коледната елха. После се проведе дискусия с учениците за човешките ценности и добродетели, които формирани от най – ранна възраст са гаранция за израстването на едни интелигентни, толерантни и целеустремени личности.
Следваща дейност отново съвместно с родителите, беше изработването на картички и декоративни предмети за Коледния благотворителен базар.
На Игнажден партньор в класа беше родителка – г-жа Надежда Попова. По много интересен и атрактивен начин, тя проведе викторина с учениците, посветена на всички зимни празници и обичаи, като след всеки верен отговор те бяха награждавани с индивидуални подаръци / книжки с приказки, басни и гатанки /. Най – голямата изненада беше писмото от дядо Коледа, адресирано специално до класа, чието съдържание докосна сърцата на всички.
Като финал на дейностите беше празничният урок озаглавен „Коледа в сърцето ни“. В празнично украсената стая учениците представиха пред своите родители празниците и обичаите от Игнажден до Васильовден по интересен начин. Разказаха любопитни подробности за всички традиции и символи. С много емоции пяха и рецитираха. Накрая обобщиха наученото чрез групова работа. Първият екип „Коледна работилница“ украси елхата. Вторият екип „Подари радост“ изработи коледни картички и ги подари на гостите и родителите. Третият екип „Работилница за подаръци“  направи коледна лампа от портокал, свещ и украса от панделки и плодове. Не липсваха и традиционната питка с късмети и изненада от родител с персонални пожелания за всички ученици и учители.
Снимки

Моята първа коледна книжка- съвместна работа с родители
Във връзка с изпълнение на дейностите от иновацията в ОУ „Проф. Иван Батаклиев” на 19.12.2018г. се проведе поредният от поредицата открити уроци под надслов „Моята първа коледна книжка“. Учениците от IIб клас с класен ръководител Верка Маратилова и учител ЦДО Йорданка Шопова в присъствието на родители се впуснаха в забавно приключение и сътвориха приказка за Дядо Коледа. С радост, усмивки и нескрито вълнение, заедно - деца и родители се справиха с всички интересни и забавни предизвикателства, пред които бе изправен героят. В книжката „Приключенията на Дядо Коледа“ учениците изразиха своето разбиране за приятелство и взаимопомощ, добро и зло. Действието се развива бързо, по детски. В същото време се изискваше от учители и родители съвместна работа и координация, а от учениците активно участие и самостоятелност. Всички работиха сплотено и екипно, за да постигнат предварително избраните задачи.
Снимки

Един по-различен поглед  към математическите тела
Бе темата на интердисциплинарния урок, проведен в VIА клас на 06. 12. 2018 г. съвместно с РУО Пазарджик.  Учениците заедно с учителя по математика, г-жа Мичева, пътешестваха през времето и пространството като откриваха формите на изучаваните геометрични тела в природата, в национални исторически архитектурни обекти, в българските възрожденски къщи и в грънчарските съдове.
Урокът имаше за цел да провокира националното самочувствие и българския дух на учениците чрез съчетаването на знания от различни учебни предмети. Знанията по математика, приложени за пресмятането на обема на мраморните колони от Кръглата църква във Велики Преслав, за повърхнината, необходима за боядисването на къщата-музей на Любен Каравелов, за обема на грънчарски съд, конструиран с помощта на приложенията на програмата Elica Dalest, направиха часа много различен и интересен. Всички присъстващи - ученици и учители се съгласиха с  мнението на г-жа Мичева, че такива трябва да са уроците на бъдещето.
Снимки

На 28.11.2018 г. бе проведен открит урок , свързан с реализацията на иновативната концепция на училището за учене за реалния живот, което обоснова избора на учителите Аделина Симитчиева, Нели Михайлова и Аспарух Сестримски да планират и проведат урока като мултидисциплинарен. В него бе реализирана идеята учениците да усвоят ключови компетентности, необходими през целия живот,да се повиши равнището на функционалната и научната им грамотност. Учениците представиха мита за Дедал и Икар, поставяйки акцент върху интерпретацията на гръцкия писател Никос Казандзакис, интерпретиран в книгата му " В дворците на Кносос". Стремежът на човека към свобода и полет на духа обвързаха с традициите на Древна Елада. Екип "учени" коментира на базата на изучения учебен материал по Човекът и природата, отнасящ се до топлинните явления и гравитацията като закон, изведен от Нютон. Чрез коментиране на понятията "център на тежестта" и "приземяване" третият екип демонстрира физически упражнения, илюстриращи темата. На базата на избор на цветни листове се сформираха нови три екипа, които обобщиха изводите, представяйки свои продукти по задачите:
-Посочване на синоними, антоними и омоними на думата "свобода" и съставяне на изречения с тях.
- Посочване на съвременни летателни апарати и тяхното присъствие в съвременния живот.
-Съставяне на изречения с ключова дума "баланс". Урокът даде възможност да бъдат открити силните страни на всеки ученик чрез прилагане на иновативни форми и методи на преподаване.
Снимки

Урок по родолюбие и патриотизъм
Учениците от 5г клас от ОУ„Проф. Иван Батаклиев“, с класен ръководител Диана Младенова, изнесоха " Урок по родолюбие и патриотизъм" в Регионалния исторически музей  гр. Пазарджик. Проявата беше част от програмата за отбелязване на 140 години от Освобождението на Пазарджик и се проведе сред исторически реликви на откритата изложба в музея -  копия на Самарското знаме и на знамето на Горнооряховската дружина, което е единственото, шито от българи и става бойно знаме в Руско-турската война.
Откритият урок започна с изпълнение на „Тих бял Дунав“. Основната част от представянето беше свързана с датата 2 януари /днес 14 януари/, на която е освободен Пазарджик, видяна през очите на съвременниците на историческите събития от 1878 година. Момичетата и момчетата представиха накратко и 80-те родолюбци от Пазарджишкия край, участвали активно в битките от Национално-освободителната война при Стара Загора, Шипка, Шейново. Петокласниците припомниха хронологията на Освобождението на града, видяна и през очите на Михаил Кръстев, Иван Чунчев и други будни пазарджиклии.
Един от най-вълнуващите моменти от урока беше рецитацията на седмокласничката Ясена Личкова, която представи стихотворението си „Опълченците на Пазарджик“, спечелило второ място на Национален конкурс, обявен от община Благоевград.
Снимки

На 13.12.2017 година в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ - град Пазарджик, което от тази учебна година е в списъка на иновативните училища, се осъществи мултидисциплинарен урок  в V б  на тема „Думата и нейните значения в науката и в живота”. Катя Митрева, Сашка Янкова, Виолета Панкева, Таня Каменска, Аспарух Сестримски и Атанаска Пенева доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, като идеално съгласуваха дейностите си, за да осъществят целите на урока.   Чрез разделянето на класа на различни екипи бе осъществена водещата идея да се демонстрират знания и умения по български език и литература, география и икономика, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт и ИТ.  Решихме да създадем един  ангажиращ урок, който използва и развива знания и умения за практическа работа, за да се търси най-лесния път за обобщаване на придобитите знания, за аргументация и изводи. Различните екипи изпълняваха различни  мисии и  творчески задачи. Екип Словото – с ръководител Катя Митрева, екип Младите Географис ръководител Сашка Янкова, екип Вълшебни ръцес ръководител Виолета Панкева, екип Младите художници – с ръководител Таня Каменска, както и екип Младите спортистис ръководител Аспарух Сестримски  на практика  демонстрираха, че учат не заради самото учене, а заради това да знаят и да използват своите знания и умения в живота, който е пълен с предизвикателства и неизследвани области. Иновативните методи и подходи заемаха основно място в урока, но заслужават да се отбележат следните дейности: разчитането  на мисиите чрез  QR – code и дейностите с кубчето на Блум, с които беше реализирана идеята за Учене чрез движение. Използването на съвременните технологии, които все по-дълбоко и неусетно навлизат в нашия живот, беше под вещото  ръководство на  Атанаска Пенева. Изключително впечатление направи фактът, че родителите се включиха като партньори  и съмишленици,  взимайки активно участие в часа.
Снимки

МУЗИКА С ДРОБИ
На 01. 12. 2017 г.  в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ се проведе бинарен урок по музика и математика с учениците от VА клас. Темата на урока, „Музика с дроби“, бе избрана от преподавателите г-жа Джамалян по музика  и г-жа Мичева по математика. Учителите въведоха учениците в необятния свят на науката и изкуството като използваха знанията им  за нотни трайности, за  метрума на музиката и безмензурност и умело ги съчетаха със знанията за сравняване, събиране и изваждане на обикновени дроби. Петокласниците затвърдиха знанията си чрез забавления с песни, танци и интерактивни тестове от приложенията на софтуера Mozabook. Преподавателите през цялото време провокираха учениците да разсъждават върху безкрайността на музиката и математиката и тяхната взаимна обвързаност. В края на часа учениците направиха изводи за връзката между изкуството и науката: „Математиката не може без музиката и музиката не може без математиката.“  Присъстващите гости – г-ца В. Боева, старши експерт по чуждоезиково обучение  в РУО, директорът на училището – г-жа Кемчева, учители от училището и областта споделиха, че са наблюдавали урок, в който учениците се учеха, изявявайки свободно знанията си.

На 22. 11. 17 г. в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ , съвместно с РУО – гр. Пазарджик , се проведе интегриран урок в  5 клас по човекът и природата и информационни технологии на тема „Звезди и галактики“. Учителският екип – Галина Маркова, Янка Георгиева и Атанаска Пенева заложи на новите технологии и практическата работа  в процеса на обучение, което предизвика голям интерес у учениците. Петокласниците, заедно със своите родители /наши партньори / се включиха ентусиазирано в предварително поставените задачи – рисунки и макети на тема „Космос“,  проучване на митове и легенди за съзвездия, звезди и галактики. По  време на часа учениците от 5Б и 5Д клас работеха  с удоволствие в съвместни екипи и показаха знания , умения и позитивна нагласа за работа. Петокласниците активно участваха в урока – разказваха легенди, моделираха съзвездия и галактики, решаваха тестови задачи и обобщаваха знанията си с попълването на интерактивна пирамида.  Урокът мина неусетно, а учениците бяха щастливи и доволни.
Снимки

Гравитацията - лесна и забавна!
В часа по ЧП учениците от Vб клас, заедно с  г-жа Маркова, се запознаха чрез игри с темата "Гравитация".
Снимки

Вълшебните ръчички.
Учениците от V б,в,г,д клас, под ръководството на г-жа Георгиева и г-жа Маркова, работиха и представиха  своите проекти на тема "Моята рисунка на тема „Космос”  и "Моделиране на Слънчевата система" .
Снимки

На 6 юни 2017 г. се проведе бинарен урок по математика и човекът и природата в VIВ клас. Темата на урока, „Математиката – приятел на екологията“, бе избрана от преподавателите Юлия Мичева и Нели Михайлова. Учениците влязоха в ролята на анализатори на данни (текст и диаграми), характеризиращи качеството на въздуха. Проследиха и ефекта на замърсения въздух върху човешкото здраве, причинен от две основни групи замърсители – транспорт и битово отопление с твърдо гориво. Шестокласниците предложиха мерки за подобряване качеството на въздуха и сравниха програмите за управлението му в София и Прага, градове с близко по численост население. След урока учениците попълниха електронна анкета, в която изразиха желанието си за провеждане и на други бинарни уроци.
Снимки

Урок в облака
Информационни технологии в 6 клас - май 2017г.

Преподавателите Атанаска Пенева от ОУ “Професор Иван Батаклиев“ град Пазарджик, Ирина Стойкова от ОУ "Цар Симеон I" Варна и Анита Димитрова от ОУ „Никола Вапцаров„ град Берковица, заедно с техните шестокласници създадоха виртуално пространство, чрез което посетиха забележителностите в градовете Пазарджик, Варна и Берковица. Темата на урока бе ,,Интегрирани дейности,, и се осъществи чрез облачните технологии на Google.Чрез Google classroom учениците работиха в екипи, създадоха сайт със споделени ресурси и използваха следните приложения: Eлектронна поща/ Gmail/, Диск /Google Drive/, Формуляри (Forms), Сайт (Sites), Групи (Groups), Google презентации и Кahoot.
Снимки

На 26.04.16 г., под ръководството на г-жа Янка Георгиева, бяха представени избрани проектни материали на тема „ЦЕРН в моите очи“ пред ученици от 5 и 7 клас. Използвайки изследователския подход, учениците бяха проучили историята и дейността на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), намираща се в Женева, Швейцария. Те представиха по интересен и достъпен начин откритията, направени в най-големия в света адронен ускорител ( дълъг цели 27 км.), намиращ се на 100 м. под френско-швейцарската граница. Учениците запознаха публиката с  любопитни факти и рекорди за колайдера, в който през 2012 г. бе открита т. нар. „божествена частица“ – Хигс бозонът, като отбелязаха и участието на българските учени в този огромен проект. Зоя Куртева и Йорданка Илкова от 5б клас запознаха съучениците си с приложението на откритията в ЦЕРН в технологиите и медицината, както и с факта, че именно там се е зародила световната мрежа (интернет). Интересните табла и презентации бяха подкрепени и с видоклипове, монтирани от седмокласника Стефан Пенев. Даниела Мутавчиева от 5б и Любомира Николова от 7г клас бяха изработили макети на колайдера и на един от големите му детектори - CMS, в който има най-голямо българско участие. Седмокласничките Евгения Абаджиева и Севдалина Катранджиева представиха макет на откритата наскоро частица в ЦЕРН – пентакварк.
Снимки
Видео:
CMS и българското участие в ЦЕРН
Приложения на откритията в ЦЕРН
Презентации на ученици:
Презентация на Евгения Абаджиева и Севдалина Катранджиева от 7в клас "ЦЕРН – експерименти и открития"
Презентация на Таня Стойнова от 5б клас "Церн - любопитни факти"
Презентация на Дарина Василева от 7д клас "Церн - история и създаване"
Презентация на Мария Димитрова от 7г клас и Здравко Тричков от 5г клас "Церн - рекорди на Гинес"

На 14.03.2016 учениците от VI в клас отпразнуваха международния ден на числото ПИ.
„Часът на ПИ“ премина в смях и весели игри. Два  екипа  се забавляваха, докато изчисляваха и решаваха  практически задачи. Прозвучаха собствени стихове и песни, посветени на това необикновено число, обявиха ПИ-шампион на класа в оспорвано състезание.
Накрая се почерпиха с „ПИ“ – сладки, направени с любов от учителката им по математика и класна – Диана Златанова.
Снимки
Видео

Пътешествие в страната на числата или
Общи задачи от темата „Делимост“
На 9. 03. 2016 г. в VВ,Г клас се проведе вътрешноучилищна практика по математика с преподавател Юлия Мичева. Заедно с Алиса от страната на чудесата петокласниците предприеха пътешествие в страната на естествените числа. Учениците се срещнаха със странни същества - простите, съставните числа и числото 1, разсъждаваха върху нравите им - признаците за делимост и преживяха невероятни приключения с решаването на задачите. Най-интересно беше приключението с квадратите и правоъгълника, в което петокласниците влязоха в ролята на изследователи и трябваше да открият колко правоъгълника могат да се направят от 12 еднакви квадрата и кой от тях има най-голяма обиколка.
Гостите -  Директора на училището  и учители, се забавляваха заедно с учениците в страната на числата.
„Учениците предпочитат да придобиват знания чрез практически дейности. А прилагането на изследователски подход, развива мисленето им и дава възможност да проявяват творчество“, сподели с гостите си г–жа Мичева.
Презентация
Снимки

Изключително интересен открит урок проведоха г-жа Лала Джамалян /учител по музика/ и г-жа Атанаска Пенева /учител по ИТ/ в 7а клас. Добрата практика представлява филмова хронология на музикалната епоха, с използване на интерактивни методи, тематична презентация,  музикални игри , свирене на виртуално пиано, кратьк концерт в камерен сьстав и караоке пеене. Урокът интегрира предметите Музика и ИТ в темата "Европейски Класицизьм". 
Снимки

В час по литература учениците от 4б клас, с класен ръководител г-жа Нели Методиева, и г-жа Николина Кръстанова, преподавател по БЕЛ, коментираха и анализираха  художествената творба  „Шведска шейна” на Георги Райчев. Урокът,  проведен на 16.12.2015г., имаше за цел да покаже приемствеността между двата етапа на обучение. Двете преподавателки приложиха различни подходи в работата си  с  четвъртокласниците.

На 01.12. се проведе съвместен урок по английски език на тема “Educational systems in Japan, Britain and Bulgaria”. Учениците от 5 „в” клас работиха заедно с учениците от 6 „в” клас и техните преподаватели Величка Лесова и Анна Александрова. Целта на урока беше да се проследи съвместната работа на ученици от две различни нива  по една и съща тема, заложена в учебното съдържание в 5 и 6 клас.
Снимки

"Космосът и ние - Слънчева система"
"Слънчева система" е темата на проведеният на 26.11.2015 г. бинарен урок в 4а клас, с участието на ученици от 7 клас. Целта на урока бе да се демонстрират резултатите от иновативни методи на работа в 4-ти клас - научно-изследователски подход, екипна и проектна работа с участието на по-големите седмокласници (деца обучават деца).

На  19.03.2015 година бе проведена положителна практика по БЕЛ. Учениците от  6 г клас, забавлявайки се, демонстрираха своите знания под умелото ръководство на госпожа Катя Митрева. Те трябваше да открият какво е щастието за  героите от разказа на Елин Пелин „Що е щастие?” и да се досетят какъв е „краят на историята”

В навечерието на най-светлия християнски празник - Коледа, в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" с учениците от 5г клас бе проведен интегриран урок по литература и изобразително изкуство "Коледа- празник на надеждата" . Учениците представиха празника и обредите, свързани с подготовката му, а също така показаха как се празнува Бъдни вечер в християнските домове. Част от учениците майсторяха сурвачки, които бяха изложени на традиционната благотворителна Коледна изложба.

Добра практика
Г-жа Мичева /главен учител/ и нейните възпитаници от 7 клас показаха как планината и алпинизмът могат да мотивират учениците да изучават трудните задачи по математика и да изкачват математически върхове.